zaterdag 12 maart 2011

De foto's van enkele bekende Russische Gerechten

De fotoreportage van enkele bekende Russische Gerechten

donderdag 10 maart 2011

Russisch Keuken , vervolg

Russische keuken is een van de meest populaire en verspreide in de wereld. Franse keuken is feestelijk en elegant, Chinese keuken is exotisch, Russische keuken is gezond en lekker. Russische gerechten zijn makkelijk klaar te maken en ze vragen niet om veel vaardigheden en speciale ingrediënten.

Bekende gerechten zijn onder meer:
- borsj (bietensoep)
- Olivier (aardappelsalade)
- pelmeni (gekookte deeg zakken gevuld met vlees)
- rundvlees roll (fijngehakt vlees en kruiden gerold)
- kip kiev
- draniki (aardappelkoekjes)
- golubtsy (koolbladerrolletjes gevuld met vlees en rijst, bedekt met een tomaten bouillon)
- blini (pannenkoeken)
- Pirozhki (snack)
- ponchiki (donuts)

Er zijn vele andere gerechten, met rundvlees, varkensvlees, gevogelte en vis, alsmede aardappelsalade, groenten, paddestoelen, kaviaar, en een prachtig donker brood.

In de oude dagen graan tarwe, rogge, gerst, haver, gierst - was altijd het belangrijkste voedingsmiddel in Rusland. Brood blijft hun grote nationale voedsel. Veeteelt was altijd populair in Rusland, alsmede jagen - dus een ruime keuze aan vleesgerechten, inclusief die van wilde dieren en gevogelte. Pirozhki zijn altijd een voordelig tussendoortje. Pirozhki zijn gewoonlijk gevuld met verschillende soorten vlees, vis en bessen. 

Grote gebieden door bossen en wouden, vooral in het noorden van Rusland, waren overvloedig in bessen en paddestoelen en dit goed voor een schat aan "gaven van de bossen" op de Russische tafel. Men moet ook niet vergeten over de visgerechten. Russische keuken was bekend om diverse delicatessen, vooral snack,
gemaakt van vis. Russische rivieren, meren en zeeën leverde veel van deze smakelijke en nuttige vorm van voedsel.

Eeuwen zijn voorbijgegaan: toenemende contacten met Westerse landen hebben geleid tot talrijke leningen in het Russisch koken. In de tijd van Peter de Grote hedendaagse fornuizen werd bekend in Rusland en samen met hen pannen, lepels, uitpersen en andere onmisbare keukengerei werden ingevoerd. Aan het begin van
de negentiende-eeuw Russische koks hebben diverse sauzen en dressings afgeleid van waarmee de Franse keuken beroemd was. Deze vernieuwingen werden een belangrijke aanvulling op traditionele Russische specerijen - mierikswortel en mosterd. Dit alles verrijkt ongetwijfeld Russische kookkunst.

Nog een belangrijk feit moet worden vermeld voor een beter begrip van de Russische keuken tradities.

Russische keuken heeft een rijke geschiedenis en biedt een breed scala aan soepen, gerechten gemaakt van
vis, granen gebaseerde producten en dranken. Groenten, fruit, paddestoelen, bessen, kruiden spelen ook een belangrijke rol, terwijl vlees in mindere mate. De Russische producten, zoals kaviaar, zure
room, boekweit, rogge meel, enz. hebben een grote invloed op de wereldkeuken gehad.

Rusland is een orthodoxe land en alle feesten waren altijd strikt gevolgd. In totaal zijn er meer dan 200 dagen in een jaar waarin de orthodoxe christenen moeten voorkomen het eten van vlees, melk en zuivelproducten (waaronder boter), eieren. Dat is de reden waarom Russische keuken op grote schaal gebruik heeft
 gemaakt van groenten, vis, bessen en paddestoelen. Met het oog op smakelijke gerechten met slechts fruit is het noodzakelijk om de verschillende kruiden te gebruiken voor het koken. Russen gebruiken dille, peterselie, selderij, later gebruikten ze andere spec., die werden geleverd uit andere landen - peper,
kaneel,kardemom, kruidnagels. Bijna alle gerechten zijn uien. Hieronder vindt u een lijst van de meest populaire Russische gerechten.

RUSSISCHE voorgerechten (salades) zien er mooi uit en ruiken erg lekker, ze stimuleren de eetlust. Sommigen van hen zijn vrij pittig. Ze worden geserveerd met diverse kruiden en specerijen, zoals mierikswortel, mayonaise, Kvass, knoflook en pikante tomaten sauzen, enz., dat levert de bijzondere scherpte aan het gerecht.

RUSSISCHE SOEPEN. In Rusland worden soepen geserveerd als de eerste gang. In de Russische taal was het woord "soep" vrij laat genaturaliseerd. Oorspronkelijk werden de Russische soep genaamd "khlebovo" of "pokhlyobka" - soep met granen. De typisch Russische soepen zijn schi (soep met kool), borsj (suikerbieten en koolsoep), rassolnik (soep met gemarineerde komkommers), okroshka (koud Kvass soep) en solyanka (soep met groenten, gemarineerde komkommer, olijven en stukjes vlees).

RUSSISCHE vleesgerechten. Russische keuken is altijd rijk geweest aan vleesgerechten van rundvlees, varkensvlees, lamsvlees, gevogelte etc. Vleesgerechten worden meestal geserveerd met groenten (meestal gebakken) of aardappelpuree, noedels of granen.

RUSSISCHE warme visgerechten. In Russische keuken zijn visgerechten de meest favoriete. De rivieren, meren en zeeën waarop Russische volk vestigde gaf hen altijd deze smakelijke en toegankelijke eten.
Vooral gewaardeerd werden steur, zalm en andere vissen van deze soort. Meestal wordt vis geserveerd met gebakken aardappelen of aardappelpuree.

RUSSISCH gebak. In het Russisch koken zijn brood en gebak altijd bijzonder belangrijk. Gasten worden ontvangen met brood en zout. Van niet minder belang waren taarten - een symbool van welvaart en welzijn.

Russische vrouwen zijn beroemd om hun vaardigheden bij de voorbereiding van verschillende gerechten met deeg: blini (pannenkoeken en flensjes), kulebyakas, rasstegais, kaas gebak, kruiden-koeken, enz.

Russische gerechten

 
© internet kookboek

Russische maaltijden

Ontbijt (Zawtrak) 

Als ontbijt worden er in Rusland veel granen gegeten. Verschillende soorten brood met kaas, vlees of vis en granenpap zijn veel voorkomende ontbijtgerechten. Een typisch Russische pap is Kasja, gemaakt van Boekweit.

Lunch (Obyed)
De lunch is vaak de belangrijkste maaltijd van de dag. Er wordt uitgebreid gegeten, waarbij de maaltijd vaak opgebouwd is uit vlees of vis met aardappelen en groenten of salade. Een salade die graag  gegeten wordt is bietensalade. Een goed lunchgerecht is Russische Rijst Pastei.
Diner (Uzhin)
Het avondmaal is een afgeslankte versie van de middag: Soep, groenten, vlees en aardappels zijn vaak voorkomende onderdelen.
© internet kookboek

De Russische keuken

De Russische keuken

De Russische keuken is van oorsprong een boerenkeuken. Net als de traditionele Hollandse keuken zijn er veel sobere, maar voedzame gerechten terug te vinden. Een aantal gerechten die u in beide keukens veel tegenkomt zijn haring, zuurkool en roggebrood. De oorzaak hiervan zijn de strenge Russische winters die er voor zorgen dat er veel houdbare ingrediënten gebruikt worden.
De Russisch-orthodoxe kerk is ook van grote invloed op de eetgewoonten van de Russen geweest. Tijdens de vele vastenperiodes was het verboden om vlees, melkproducten en eieren te eten. Hierdoor zijn er veel recepten met groenten, vis en paddestoelen te vinden. Dit in tegenstelling tot het grote paasfeest , dat de langste vastenperiode afsluit. Hier worden juist veel vleesgrechten geserveerd.
Het Speenvarken is een Russische delicatesse tijdens feestmaaltijden.

© internet kookboek

Welkom

De Russische keuken boogt op een lange geschiedenis van tradities. Logisch dat het immense land wemelt van de specialiteiten. Alleen is de Russische keukenreputatie niet zo best... Veel kool, zwaar roggebrood, bietensoep, tranige vis en kasja’s, boekweit-, gierst of graanbrij.


Weggespoeld met wodka, merkwaardige roggedranken (kwas) en sterke thee gezoet met dikke, vloeibare jam. Het laatste waar je bij de keuken van onze verre oosterburen aan denkt is verfijning. Toch heeft de voormalige veelvolkerenstaat onuitputtelijke keukenschatten. Van fijne pasteivullingen, geraffineerde crèmes en talloze paddestoelen- en wildrecepten tot boeuf stroganoff en charlotte-russe. Dankzij exotische specerijen en fruit uit Azië en de samensmelting van de Russische en Franse keuken bloeide de culinaire kunst in Rusland in de 19e eeuw op.

Onder Peter de Grote reisden rijke Russen naar West-Europa en brachten uit Duitsland, Frankrijk en Nederland niet alleen recepten en producten mee, maar ook koks. De liefde voor zware, calorierijke gerechten bleef, maar de gerechten werden verfijnder en buitengewoon gevarieerd. De bonte etnische samenstelling van de bevolking en de verschillen in klimaat en bodem zorgen voor een multiculturele keuken vol tegenstellingen. Eén ding hebben de vele culturen gemeen: de spreekwoordelijke Russische gastvrijheid, de vreugde van het genieten en feestvieren. Daaraan kan het niet liggen dat ik in de keuken nog niet veel verder ben gekomen dan blini’s, borsjt en zalmrolletjes met wodka. Ook niet aan een Russisch diner bij Rasputin dat helaas ter ziele is. Het hieronder genoemde boek lag zeker al een jaar naast het bureau. Tijd om daar eens wat mee te doen. Gelukkig is de Russische supermarkt Moskou vlakbij. Ik weet alleen niet zeker of ze steurgraten en berenvlees verkopen…

recepten


Salat is seldi – haringsalade
De sakoeski zijn een uitdrukking van Russische gastvrijheid. Gerookte vis, kaviaar met dikke zure room, augurkjes, rode bieten, gevulde eieren en natuurlijk haring behoren tot deze hapjes.
230 g zoute haring
2-3 gekookte aardappelen, vastkokend
1 ui
2 eieren, hardgekookt
2 rode bieten, gekookt
2 wortels
125 g Russische mayonaise Provençal (verkrijgbaar in speciaalzaken)
Haringfilets afspoelen onder koud water en droogdeppen. Snijd ze samen met de geschilde aardappelen, uien en eieren in kleine blokjes. De wortels en rode bieten grof raspen. Doe in een ruime schaal eerst de aardappelblokjes, dan haring, uien, eieren en daarop de geraspte groenten en een schep mayonaise. Herhaal dit  en besluit met een schep mayonaise. Zet de haringsalade met folie afgedekt in de koelkast en laat hem circa 3 uur trekken. Haal de schaal zo’n 15 minuten voor het serveren eruit.

Russkie blini – Russische gistpannenkoekjes
Voor een snelle versie kun je pannenkoekenmix speciaal nemen (Koopmans), waar ook boekweitmeel in zit. Blini’s eet je ze met zo ongeveer alles erop waar je zin in hebt. Met jam bij de thee, met gerookte vis of ham bij de borrel, feestelijk met kaviaar of zalmeitjes en natuurlijk met zure room. Erbij hoort een ‘watertje’ of twee – wodka!  
1,1 l melk
35 g verse of 9 g gedroogde gist
1½ el suiker
1 tl zout
3 eierdooiers
1½ el boter, gesmolten
400 g tarwe- of boekweitmeel
2 el zonnebloemolie + extra om in te bakken
Maak een beslag van 800 ml melk, gist, suiker, zout, eierdooiers, gesmolten boter en meel. Laat het een uur op een warme plek rijzen. Voeg de resterende melk en de olie toe als het beslag is verdubbeld. Roer alles goed door en laat het beslag nog een uur rusten. Het beslag moet heel luchtig zijn. Verhit in een pan met antiaanbaklaag wat olie. Schenk er met een kleine beslaglepel of pollepel wat beslag in, verdeel het over de bodem door de pan te draaien en bak het pannenkoekje kort. Keer hem om en bak de andere kant nog circa 1 minuut. Blini’s moeten net zo dun als crêpes zijn.

Indeika s abrikosami – kip met abrikozen
De Georgische keuken houdt ook buiten de feestdagen om van gevogelte. Bij bijna alle gerechten horen heerlijke vruchtensauzen, verrijkt met aromatische kruiden en specerijen.
600 g kipfilet, in stukken
2 el boter
2 uien, kleingehakt
150 ml tomatensap
150-200 ml witte wijn
1 tl suiker
1 tl chilipeper, gehakt
½ tl kaneel
10 gedroogde abrikozen
1 el bloem
1`tl wijnazijn
2 laurierbladeren
1 teen knoflook
1 el dille en peterselie, fijngehakt
Braad de stukken kipfilet aan in de boter. Smoor ze met de ui, wijn, suiker, chilipeper, kaneel en het tomatensap 30 min. op laag vuur. Voeg dan abrikozen, bloem, wijnazijn en laurierblad toe en kook het geheel nog 10 min. Pers het knoflookteentje uit boven de pan en bestrooi het gerecht met dille en peterselie. Laat dit voor het serveren 2 min. trekken.

© rubriek.nl 2011