De Russische keuken

De Russische keuken is van oorsprong een boerenkeuken. Net als de traditionele Hollandse keuken zijn er veel sobere, maar voedzame gerechten terug te vinden. Een aantal gerechten die u in beide keukens veel tegenkomt zijn haring, zuurkool en roggebrood. De oorzaak hiervan zijn de strenge Russische winters die er voor zorgen dat er veel houdbare ingrediënten gebruikt worden.
De Russisch-orthodoxe kerk is ook van grote invloed op de eetgewoonten van de Russen geweest. Tijdens de vele vastenperiodes was het verboden om vlees, melkproducten en eieren te eten. Hierdoor zijn er veel recepten met groenten, vis en paddestoelen te vinden. Dit in tegenstelling tot het grote paasfeest , dat de langste vastenperiode afsluit. Hier worden juist veel vleesgrechten geserveerd.

Het Speenvarken is een Russische delicatesse tijdens feestmaaltijden.
© internet kookboek


****

De Russische keuken boogt op een lange geschiedenis van tradities. Logisch dat het immense land wemelt van de specialiteiten. Alleen is de Russische keukenreputatie niet zo best... Veel kool, zwaar roggebrood, bietensoep, tranige vis en kasja’s, boekweit-, gierst of graanbrij.

Weggespoeld met wodka, merkwaardige roggedranken (kwas) en sterke thee gezoet met dikke, vloeibare jam. Het laatste waar je bij de keuken van onze verre oosterburen aan denkt is verfijning. Toch heeft de voormalige veelvolkerenstaat onuitputtelijke keukenschatten. Van fijne pasteivullingen, geraffineerde crèmes en talloze paddestoelen- en wildrecepten tot boeuf stroganoff en charlotte-russe. Dankzij exotische specerijen en fruit uit Azië en de samensmelting van de Russische en Franse keuken bloeide de culinaire kunst in Rusland in de 19e eeuw op.

Onder Peter de Grote reisden rijke Russen naar West-Europa en brachten uit Duitsland, Frankrijk en Nederland niet alleen recepten en producten mee, maar ook koks. De liefde voor zware, calorierijke gerechten bleef, maar de gerechten werden verfijnder en buitengewoon gevarieerd. De bonte etnische samenstelling van de bevolking en de verschillen in klimaat en bodem zorgen voor een multiculturele keuken vol tegenstellingen. Eén ding hebben de vele culturen gemeen: de spreekwoordelijke Russische gastvrijheid, de vreugde van het genieten en feestvieren. Daaraan kan het niet liggen dat ik in de keuken nog niet veel verder ben gekomen dan blini’s, borsjt en zalmrolletjes met wodka. Ook niet aan een Russisch diner bij Rasputin dat helaas ter ziele is. Het hieronder genoemde boek lag zeker al een jaar naast het bureau. Tijd om daar eens wat mee te doen. Gelukkig is de Russische supermarkt Moskou vlakbij. Ik weet alleen niet zeker of ze steurgraten en berenvlees verkopen…
© rubriek.nl 2011





****

Geen opmerkingen:

Een reactie posten